Hammaddelerin işlenerek, piyasaya çıkartılacak duruma getirilen iş yerlerine imalathane demekteyiz. İmalathaneler çok sayıda kişinin çalıştığı sanayi kuruluşlarıdır.
İmalathanelerde üretmiş oldukları hammaddeye göre değişen çok sayıda haşere ve böcek bulunabilmektedir. Bu böceklere ve haşerelere önlem alınmaz ve üremelerine müsaade edilirse, yayılırlar ve kısa zamanda oldukça fazla zarar verebilirler. Çeşitli gıda atıkları, kırıntılar ve hammaddelerin cinsi haşerelerin bu imalathanelerde bulunmalarına sebebiyet verebilir.
İmalathanelerde çeşitli böcek veya haşerelerin bulunması ilgili iş yeri için oldukça fazla bir prestij kaybına sebebiyet verebileceği gibi aynı zamanda Bakanlıkça yapılan denetimlerde, ilgili imalathanenin sağlık koşulları hiçe saydığı gerekli ilaçlama prosedürleri gerçekleştirmediği ve gerek orada çalışanların gerekse de üretilen malın ulaştığı her bireyin sağlığını tehlikeye atmalarından dolayı ciddi meblağlarda ceza ödemek zorunda kalabilirler. Bu duruma düşmemek için düzenli olarak imalathanelerin ilaçlanması ve böceklerin, haşerelerin olası yaşam alanları anında yok edilmelidir. Peki imalathanelerde hangi böcek ve haşere türleri ile karşılaşılır?
İmalathanelerde neredeyse her böceğin yaşayabileceği alanlar bulunmaktadır. Ancak özellikle fareler, örümcekler, hamam böcekleri, kalorifer böcekleri, güveler imalathanelerde en sık rastlanan böcek türlerindendir. Bu saymış olduğumuz böcekler imalathanede bulunan malzemelere ve elektronik eşyalara zarar verebilirler. Örneğin fareler kabloları kemirerek ciddi zararlara yol açabilirler. Bunun dışında da pis yerlerde yaşamlarını sürdürmelerinden dolayı buralardaki mikropları da imalathanenize taşıyabilir ve burada çalışan her bir bireyin sağlığını tehlikeye atabilirler.