Her gün yüzlerce çocuğun aktif halde bulunduğu bir okulda, her an temizlik yapılsa dahi yeterli hijyen sağlanamamaktadır. Ki, çoğu eğitim kurumunda temizlik günde bir ya da iki kez yapılır. Dolayısıyla okul ortamında evdeki hijyen ortamı sağlanamaz. Buna ek olarak; okulun bodrum katı, kazan dairesi, depo ve kullanılmayan izbe alanlardaki karanlık ve nemli ortamlar, haşere oluşumu için kaçınılmaz bir alan oluşturmaktadır. Çocukların gün içinde yerlere döktüğü yiyecek kırıntıları ve çıkarılmayan çöpler de haşereler için ziyafet niteliğindedir. Hal böyle olunca; hijyenik olmayan ortamlar haşere oluşumuna, haşere varlığı ise hijyenik olmayan ortama sebep olmaktadır. Bu nedenle bu zincir kırılmalı ve düzenli olarak uygulanan okul ilaçlama çalışmaları ile okulların hijyenik ortamlar haline getirilmesi sağlanmalıdır.
Okul ilaçlama, her dönem başında okul yönetimi tarafından gerçekleştirilmesi zorunlu bir uygulamadır. Veliler içinse, işlemin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini tespit etmek ve okul ilaçlama belgelerini görmeyi talep etmek bir zorunluluktur. Söz konusu çocuk sağlığı olunca, hiçbir detay atlanmadan kusursuz bir işlem gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, ilaçlama firmasının çok iyi seçilmesi; en iyi ilaçlama firmasıyla anlaşılması şarttır. Alanında uzman ve deneyimli bir firma ile yapılacak ilaçlama işlemi; okuldaki haşere varlığını tamamen sonlandıracak ve bir sonraki döneme kadar okulda böcek ve haşere oluşumuna imkan vermeyecektir. Tedbir amaçlı dönemsel olarak tekrarlamak yine de iyi olacaktır.
Öncelikli olarak okul ilaçlama işleminde küçük sınıflara ve ana sınıfı çocuklarına hassasiyet gösterilmelidir. küçük yaştaki çocuklar büyüklere göre daha düşük bir dirence sahip olduğu için, böceklerle birebir temasta ya da böceklerin gezinerek bakteri bıraktığı ve dışkıladığı alanlara temas ederek çok ciddi hastalıkların tehdidi altında kalmaktadır. Astım, sıtma, dizanteri, verem gibi ciddi hastalıklara kadar yol açabilen haşere dışkısı; en hafif olarak alerjik rinit ve virütik hastalıklara sebebiyet vermektedir. Örneğin çocuğunuzda bütün kış geçmeyen bir soğuk algınlığı varsa, bunun sebebi yakınında bir haşere varlığı olması olabilir. Bu nedenle, çocukların çevresinde haşere bulunmaması için çaba gösterilmeli, ilaçlamanın ardından da detaylı bir temizlikle çocukların doğrudan temas ettiği alanlar ilaçtan ve bakteriyel tabakadan arındırılmalıdır.