Fare kemiksiz yapısıyla esnek bir vücuda sahip memeliler grubundandır. Her türlü delikten ve boşluktan girip çıkabilirler. Türlerine göre renkleri de değişir. Farelerin keskin dişleri vardır. Taş, plastik, tahta gibi sert cisimleri bile kemirebilir. Kulakları ise oldukça hassas, en uzak mesafedeki sesi bile duyabilmektedir. Genelde kirli alanlarda yaşayan fareler, türlerine bağlı olarak farklı yaşam bölgelerinde de bulunabilir. Fareler hemen hemen her şeyi tüketebilir, sindirebilecekleri her maddeyi besin olarak kullanabilirler.
Fareler hem ot hem de et yiyebilirler. Bitki yiyen fareler bitkiler üzerinde büyük zararlar verir. Un fabrikaları, ekmek fırınları veya evlerimizdeki kilerler onların sıkça görüldüğü alanlardır. Görüldüğü üzere fareler insanların yiyeceklerine de ortak olurlar ve bu sebeple farenin bıraktığı mikrobun insanlara geçmesi kaçınılmazdır.
Farelerin insanlara tek bir faydası bulunmaktadır. O da laboratuar ortamında kobay olarak kullanılmalarıdır. Birçok ilaç üretilmeden önce fareler üzerinde denenir.
Fare İlaçlama Yöntemleri
Fare evimizin herhangi bir kısmını delerek içeri girer ve genelde evin kuytu bölgelerinde yuva yaparlar. Hem korkuya neden olur, hem maddi zararlar verir hem de sağlık sorunlarının oluşmasına yol açan bu canlılarla mücadele oldukça önemlidir.
Fare ile mücadele sıradan yöntemlerle yapıldığında çoğu zaman başarılı sonuçlar vermeyeceği gibi, profesyonel yöntemlere başvurulmadığı sürece bu kemirgenlerden kurtulmak pek de mümkün olmayacaktır. Fare ilaçlamasını sağlık bakanlığı onaylı yasal firmalar yapmalıdır.
Fare ile mücadele profesyonellik gerektiren bir işlemdir. Geçmişten bu zamana kadar insanlar farelerle çeşitli ilkel yollarla mücadele etmiştir ve hala da etmektedir. Fare kapanı ve eczanelerden alınan ilaçlarla bireysel yapılan uygulamalar çözüm değildir. Fare kapanı ile sadece tek bir fare yakalanılabilir. Bu durum diğer farelerden de kurtulmak için yeterli olmayacaktır.
Kokulu fare ilaçlama uygulaması kemirgenlerin tamamen evi terk ettiğinden emin olmak adına yapılan en kuvvetli yöntemdir. Bu yöntem onların oksijen almalarına engel olur ve sinir sistemlerinin bozulmasını sağladığı için kesin çözüm bırakır.
Uygulanan bir diğer fare ilaçlama yöntemi ise, sıvı ilaçlamalardır. Yalnız fare ile mücadele için yapılan uygulamalarda kullanılacak sıvı ilaçların kokulu olması şarttır. İlaçlama öncesinde ortamdaki gıdaların ağızları kapatılmalıdır. İlacın teması durumunda bireylerde solunum yolları rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Sıvı ilaçlama uygulandığında, fareler bu ilacın kokusundan etkilenir, saklandıkları yerlerden çıkar ve fareler hızlı şekilde yok edilir. Bu yöntem daha çok kapalı alanlar için uygulanmaktadır.