Çıyan İlaçlama Nasıl Yapılmalıdır?
Çıyanlar, çok hızlı hareket eden, uzun vücuda sahip, çok sayıda ayaklara sahip eklem bacaklı haşere türü arasında yer almaktadır. Ancak birçoğunun dişleri küçük olduğundan deriyi geçemez. Çıyan ısırılması sonucu insanları zehirler.
Çıyan Isırmalarında Neye Dikkat Edilmeli?
Şah damar, göz gibi organlar sakınılmalıdır, ısırılan yere mutlaka buz konulmalıdır. Boyları 1 mm ile 30 cm arasında değişen, akrep, örümcek ve küçük böcekleri yiyerek yaşamını sürdürür. Dağ, çayır, çimen ve evlerimizde olmak üzere her ortamda çıyan türleri, yaşam alanlarına ve bölgelere göre farklılıklar göstermektedir. Nemli ortamları sevmeleri sebebiyle genellikle yaşam alanlarını tercih edebilirler. Şu unutulmamalıdır ki, bu canlıların ayakları zehirlidir. Isırması halinde zehirleyebilir. Daha çok geceleri görülen çıyanlar, ısırdıkları yerlerde kızarıklık, şişme, kaşıntı ve şiddetli acı verir. Çıyan sokması durumunda da mide bulantısı, şiddetli baş ağrısı, dönmesi ve ölümle sonuçlanabilir.
Çıyan ilaçlama nasıl yapılmaktadır?
Genelde kokulu sıvı ilaçlarla ilaçlama uygulaması yapılmaktadır. ULV cihazları ile ya da mekanik ilaçlama pompası vasıtası ile detaylı bir ilaçlama uygulaması yapılması gerekmektedir. Böcek İlaçlama Şirketi uzman kadrosu ile haşere sorunun yerini tespit eder, öncellikle fiziki önlemler alındıktan sonra ilaçlama işlemi başlatılır. Zemin katlardaki evlerde dışarıdan gelme ihtimaline karşı balkon, pencere ve duvar diplerinin de ilaçlatılması gerekmektedir.